Deze positieve boodschap stond centraal tijdens de landelijke dag van het JeugdWelzijnsBeraad* 2018. Met elkaar thema’s bespreken die jongeren aan het hart gaan, samen zoeken naar oplossingen en successen van het afgelopen jaar vieren; dat is de landelijke dag. De landelijke dag is al jaren een begrip voor de jongerenraden. Bijna 100 jongeren, die jongerenraden van twintig verschillende jeugdhulporganisaties vertegenwoordigen, kwamen bijeen om hun stem te laten horen over verschillende onderwerpen die hén aangaan. De jongerenraad van Cardea werkte tijdens de voorbereidingen als feestcommissie nauw samen met het JWB jongerenbestuur om de inhoud van de dag vorm te geven.

Na de opening van dagvoorzitters Romena (Combinatie) en Patricia (Cardea) werd stil gestaan bij de verschillende acties van het JWB tijdens het afgelopen jaar. Zo kwamen onder andere de lancering van het dossierspel, de regiobijeenkomsten, deelname aan de evaluatie van de jeugdwet in de Tweede Kamer en een tv optreden bij Pauw aan bod. Daarna volgde een persoonlijke videoboodschap van Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Daarin riep ze jongeren op om in gesprek met haar te blijven over wat beter kan in de jeugdhulp.

Dit jaar werd het jaarlijkse debat geleid door Arnold Kassing (voorzitter jongerenbestuur). Met professionele skills wist hij de groep jongeren te motiveren actief deel te nemen aan het debat en uitstekend samen te vatten. De eerste stelling luidde: ik wil mijn hele traject op 1 plek kunnen blijven wonen. Stabiliteit is belangrijk voor jongeren. Dat betekent dat ze het liefst op één plek willen blijven. De hulp en zorg die ze ontvangen op die plek moet wel passend zijn. De structuur en stabiliteit van één plek is belangrijk om te kunnen groeien, zeggen de jongeren. Eén jongere gaf aan: “ik heb pas 1 jaar hulp, maar heb al op 5 verschillende plekken gezeten, dat is echt niet goed”.

“Om het beddentekort op te lossen is het prima dat jouw kamer gedeeld wordt met een andere jongere als jij er niet bent”, luidt stelling 2. De hele zaal staat op om aan te geven dat ze het oneens zijn met de stelling. Jongeren vinden het echt niet veilig en prettig dat zij hun kamer met een vreemde moeten delen. Jongeren geven aan dat hun kamer soms het enige is wat ze als thuis ervaren. Je kamer is je veilige plekje en die heb je hard nodig. Jongeren roepen bestuurders op om een einde te maken aan het beleid van het delen van slaapkamers. Zoals een meisje zei: “Ik denk niet dat een minister een kamer wil delen met een andere minister die ze eigenlijk niet kennen”. Bovendien wordt door de jongeren genoemd dat dit een bezuinigingsmaatregel is. “Wat is de grens?”. “Wij hebben al genoeg problemen en kunnen deze gevolgen van financiële problemen in de jeugdhulp er niet ook nog bij hebben”.

Jongeren zijn het over de laatste stelling unaniem eens, jeugdhulp moet worden verhoogd naar 21 jaar! Dat het voor pleegzorg omhoog gaat is al een goed punt, maar waarom zou dat niet ook gelden voor andere vormen? Jongeren die 18 worden, zijn lang niet altijd in staat om zelfstandig te leven, als jeugdhulp beschikbaar blijft en daar mensen zijn die je kunnen helpen op een passende manier. Gemiddeld blijven jongeren tot hun 24e bij hun ouders wonen, dan moeten we niet juist de kwetsbare groepen op hun 18e al aan hun lot over laten. Zeker vanuit gesloten jeugdzorg is het een hele plotselinge overgang, van helemaal niks mogen naar alle vrijheid en grenzeloosheid. “Je staat dan ineens op straat”, gaf een jongeren als reactie.

Na een zeer goed debat waarin ontzettend veel jongeren aan het woord kwamen en op constructieve wijze werd meegedacht over het verbeteren van de jeugdhulp selecteerde de jury 3 winnaars van het debat. Ze kregen een medaille. De absolute nummer 1 Timo (Entrea) nam vol trots de grote JWB beker in ontvangst.

Na het lagerhuisdebat gingen jongeren verder. Dit jaar deden ze mee met een workshop lettering waarin ze een boodschap voor Minister de Jonge hebben getekend, andere jongeren hebben een vlog gemaakt over de drie speerpunten van het JWB namelijk “jeugdhulp na je 18de”, “Sociaal netwerk” en “continuïteit in de trajecten”. De sportievelingen konden meedoen met een voetbaltoernooi dat dit jaar was ingelast als troost voor het missen van het WK door Nederland.

Primeur dit jaar was dat Diana (jongerenraad Cardea) in het kader van haar stage een groot deel van de organisatie van de landelijke dag voor haar rekening nam. Voor en door jongeren; in alle facetten!

De dag werd afgesloten met een zeskampachtige sport- en spelmiddag waarin de jongeren in gemixte samenstelling de competitie met elkaar aangingen. Een stormbaan, krat stapelen, bubbelvoetbal, een workshop kickboksen en diverse races zorgden voor een heus spektakel. Met nieuwe energie en een voldaan gevoel verlieten de groepen Mariënkroon. Op naar de komende landelijke dag en tot die tijd: “If plan A does not work, there are 25 other letters in the alphabet”